De architecten van Thuis in de Boomgaard aan het woord

Gert-Jan Henckel en Shakeeb Zahir van Henckel & Zahir Architects maakten het stedenbouwkundig plan én het ontwerp van Thuis in de Boomgaard.

“Heel fijn dat we ons over beide disciplines mochten buigen!”, zegt Gert-Jan als we hem spreken. Hij vervolgt: “We konden een situatie creëren waarin de openbare ruimte en de architectuur een relatie aangaan en elkaar versterken. Als je dan bedenkt dat wordt nagedacht over hoe bewoners het huis en de omgeving beleven, valt alles samen en kom je tot een heel fijne woonbuurt, omdat het als totaal klopt.”

3 woonsferen en toch 1 fraai ensemble
Thuis in de Boomgaard ligt op een prachtige plek omringd door natuur. De gemeente en VanWonen wilden het natuurlijke karakter tot in het hart van de wijk beleefbaar maken. Henckel & Zahir vertaalden deze wens in hun stedenbouwkundig plan. Straks heeft de autoluwe, groene wijk drie verschillende woonsferen. Ook het woningaanbod is heel divers. Zodat iedereen hier een thuis kan vinden.

Wonen aan de Boomgaard, wonen aan het ervenpad en wonen aan het erf hebben allemaal hun eigen karakter door de relatie die wordt aangegaan met de omgeving. De tweekappers en vrijstaande villa’s staan grotendeels aan het water, de woningen aan het erf delen een autovrij plein en in aan de Boomgaard kijk je schitterend uit over een groen gebied. Het ontwerp, de detaillering en de steenkleur zijn afgestemd op de plek waar de woningen komen. Door overal te werken met hetzelfde type baksteen, kozijnen, rollagen en groene hagen, vormen de 56 woningen samen toch een fraai ensemble.

Zelfde ambities
“Ons bureau heeft hoge ambities ten aanzien van materialisatie. Zo prettig als je dan samenwerkt met een partij als VanWonen, die deze ambitie deelt. We kregen groen licht om de prachtige Wasserstrich baksteen van Iking toe te passen.  Iedere baksteen is uniek, doordat deze op een tafelpers zijn vervaardigd. Zo krijgen de stenen een persoonlijk en oorspronkelijk karakter dat past perfect bij Thuis in de Boomgaard. Elke woonsfeer heeft zijn eigen kleur steen, maar doordat de uitstraling hetzelfde is, ontstaat er eenheid in Thuis in de Boomgaard.”

Mooi om te zien
Als we vragen naar bijzondere ontwerpdetails, vertel Gert-Jan enthousiast verder. “Als je straks door de wijk loopt zal je nooit tegen een saaie ‘blinde’ gevel aankijken. De hoekwoningen hebben we op belangrijke zichtpunten verrijkt met een erker, gedraaide kap, zijentree, openslaande deuren met Frans balkon en/of ramen. De veranda’s zorgen voor een geleidelijke overgang tussen woning en boomgaard.”

Samen ontwerpen
Het ontwerp is tot stand gekomen sámen met klanten. Mensen die vanaf het begin belangstelling hadden, werden op belangrijke momenten aangehaakt en om hun mening gevraagd. De ene keer via een enquête de andere keer via een online bijeenkomst. “Het leuke is dat je als architect soms op andere ideeën wordt gebracht en dat je ‘om tafel’ zit met de eindgebruiker. En ja, daar doe je het toch voor. Woningen bedenken waar de bewoners trots op zijn en elke dag volop van genieten.”

Deel deze pagina:

Contactpersonen